Informatie over en waarde van de zilveren Belgische Franken & Euro's.
Algemene informatie
België heeft sinds 1832 een groot aantal zilveren Belgische Frank stukken geslagen in uiteenlopende nominaties van 20 Centiem tot 500 Frank. In de tabel hieronder staat een overzicht van alle zilveren muntstukken die gedurende die periode wettig betaalmiddel zijn geweest. Per munt staat ook het (netto) zilvergehalte vermeldt, alsmede de intrinsieke waarde.
De huidige politieke instabiliteit in België lijkt wel voor te komen uit de grote verscheidenheid in de zilveren munten. Zoals u uit de lijst kunt zien, zijn er zeer regelmatig veranderingen geweest in het gewicht van de zilveren Belgische Franks, alsmede in het zilvergehalte wat deze munten kenden. Ook bestaan er voor bijna alle munten Vlaamse en Franse versies. Het verschil kunt u eenvoudig zien aan de taal waarin de munten geslagen zijn.
Speciale aandacht gaat nog uit naar de munt van 500 Frank uit 1980. Omdat de zilverprijs destijds door het dak ging, zijn 95% van deze munten niet geslagen in 51% zilver, maar zijn deze slechts verzilverd. Deze munten hebben dus weinig waarde, zeker als je bedenkt dat er maar liefst 2 miljoen exemplaren van geslagen zijn.
Sinds 2002 heeft België ook zilveren muntstukken van 5 Euro, 10 Euro & 20 Euro geslagen. Deze herdenkingsmunten hebben steeds een ander thema, maar zijn allemaal geslagen in sterling zilver en kennen een netto zilvergehalte van respectievelijk 13,51 gram, 17,34 gram & 21,14 gram.
Specificaties en huidige waarde
Nu heeft u een indicatie wat de huidige waarde van de munt is indien u deze wilt kopen of verkopen. Voor zilveren Belgische Franks geldt dat deze minder liquide zijn dan de 1 ounce zilveren munten en het meer uniforme Nederlandse zilvergeld. U zult bij de verkoop hiervan dus een lager percentage ten opzichte van de spotprijs ontvangen dan bij de meer courante munten het geval is.
Houdt u er ook rekening mee dat edelmetaal opkopers enkel geïnteresseerd zijn in de waarde van het zilver van de betreffende munt. Voor munten uit de periode van Koning Leopold I+II, alsmede sommige recentere munten met een laag zilver gewicht, kan de verzamelaars waarde boven de waarde van het edelmetaal liggen.
Voor de zilveren 5 Euro, 10 Euro en 20 Euro stukken geldt natuurlijk dat indien de intrinsieke waarde niet ver boven de nominale waarde van de munt ligt, dat u er beter mee in een winkel kunt betalen, dan deze munt aan een handelaar te verkopen.