De laatste jaren is zilver eindelijk aan de langverwachte opmars begonnen. Decennia lang maakten de centrale banken u wijs dat hun papieren beloftes meer waard waren dan solide beleggingen als edelmetaal. Bijna niemand vroeg zich af hoe lang het ongeremd bijdrukken van geld goed kon blijven gaan. Mensen die een blik werpen op de historische zilverprijs of de historische goudprijs zouden toch langzaam wakker moeten worden.
Tot 1933 hield men zich aan hun woord en kon men voor $665 1 kilo goud kopen. Inmiddels moet men al bijna $60.000 betalen voor dezelfde kilobaar. In één mensenleven is het papiergeld dus 99% in waarde gedaald ten opzichte van de historische goudstandaard!
Zilver is in dezelfde periode gestegen van $15 per kilo naar ruim $600 per kilo. Deze stijging is procentueel gezien bijna gelijk aan de goudprijs. Omdat zilver absoluut gezien een lagere prijs per kilo heeft wordt het vaak 'poor man's gold' genoemd. Ook zijn de prijs uitslagen groter op korte termijn.
Voor veel particulieren is het kopen van 1 of meerdere kilobaren goud helaas niet weggelegd. Voor hen is zilver vaak wel bereikbaar. Helaas proberen de banken en overheden het bezit van fysiek edelmetaal onder de bevolking te ontmoedigen. Zo wordt u bij bijna alle banken gek aangekeken als u vraagt om een kilo zilver of een paar gouden krugerrands. Dezelfde banken hebben er geen probleem mee om allerlei vage 'reverse security backup exchangeable notes' aan te bieden met een OK stempel van AAA rated banken als Lehman Brothers erop.
Hoewel goud gelukkig BTW vrij is, dient men binnen de EU op (beleggings) zilver het hoge BTW tarief te betalen. Samen met de marge van de handelaar en de baarkosten betaalt u voor 1 kilobaar al snel 30% of meer boven de spotprijs. Bij de huidige zilverprijs is dat al snel €150 per kilo aan premie! Indien u uw zilveren baren weer wilt verkopen, ontvangt u meestal niet meer dan 95% van de spotprijs in de handel.
De meest eenvoudige en voordelige manier om in BTW vrij fysiek zilver te beleggen, wat u gelijk in uw eigen handen krijgt, is het kopen van oud (Nederlands) zilveren muntgeld. Tot 1967 zijn er jaarlijks miljoenen zilveren guldens en rijksdaalders geslagen die voor 72% uit zuiver zilver bestonden. Op onze pagina's over de verschillende munten, kunt u alle informatie over deze zilveren guldens, rijksdaalders en andere zilveren munten vinden.
Omdat deze munten binnen de marge regeling verhandeld mogen worden, is er geen 21% BTW verschuldigd over het totaalbedrag van uw aanschaf, maar enkel over de beperkte marge die de handelaar maakt. Een ander voordeel is dat u op deze manier makkelijk een klein deel tegelijk kunt verkopen of ruilen. Met 1 baar zilver van 1.000 troy ounce is zoiets niet mogelijk.
Houdt u er wel rekening mee dat de voorraad van zulke zilveren munten vaak zeer beperkt is en deze ook snel zijn uitverkocht. De prijs van dit oud zilvergeld ligt meestal enkele procenten boven de spotprijs van het zilver. Op onze pagina met verkoop prijzen kunt u onze actuele voorraad vinden.