Info, prijs & waarde zilveren baren van erkende smelters.
Informatie over en waarde van de bekende zilveren baren.
Na de enorme rally van de goud en zilverprijs, besluiten veel mensen om hun edelmetaal bezit ten gelde te maken. Naast courante oude munten heeft men soms ook al jarenlang binnen de familie gouden of zilveren baren liggen. Hieronder noemen we een aantal van de meest courante zilverbaren. Ook niet genoemde baren, mits deze op de LBMA Good Delivery lijst staan kunt u bij elke erkende handelaar zonder problemen kopen of verkopen.
Elke zilverbaar die voor beleggers wordt geslagen of gegoten, dient tegenwoordig een zuiverheid te hebben van minimaal 99,9%. Een nadeel hiervan is wel dat zuiver zilver redelijk zacht is en u een zilverbaar voorzichtig moet behandelen. Indien u een zilverbaar laat vallen, zullen er gemakkelijk deuken en/of krassen op verschijnen, welke de waarde van de zilverbaar niet ten goede zal komen.
LBMA staat voor: London Bullion Market Association. Deze organisatie is in 1987 opgericht in samenspraak met de Engelse centrale bank. Ze houden een lijst bij van alle wereldwijde smelters, bewerkers en fabrikanten van edelmetaal welke aan de hoogste kwaliteitseisen moeten voldoen. Sinds 2004 houdt de LBMA ook actief toezicht op de bedrijven die op de lijst vermeld staan zich aan de kwaliteitseisen blijven houden.
Een zilverbaar welke voorkomt op de LBMA lijst is dus een extra stuk zekerheid voor de belegger. Vrijwel alle instituten en beleggingsfondsen hebben dan ook zilverbaren in het bezit van firma's die op de LBMA lijst voorkomen. Dit zijn de 'industriebaren' van gemiddeld 1.000 troy ounce (ruim 31 kilo), die bij particulieren minder gebruikelijk zijn wegens de hoge stukprijs en het feit dat deze ondeelbaar zijn in kleine portie's.
Mocht u zilver baren tegen komen die niet op de LBMA lijst voorkomen, maar nog wel traceerbaar zijn, zal de waarde hiervan zo'n 5% liggen onder die van de erkende baren. Wel dient u er rekening mee te houden dat deze baren extra getest zullen worden om ze op echtheid te controleren. Wij raden mensen die in goud willen beleggen daarom aan enkel LBMA erkende baren te kopen en met vertrouwde bedrijven zaken te doen.
In Nederland en België komen de volgende smelters het meest voor: Argor-Heraeus, Credit Suisse, Degussa, Drijfhout, Engelhard, Johnson Matthey, Metalor, Schöne Edelmetaal, Umicore.
Zilverbaren worden geslagen in de volgende metrische gewichten: 5 gram - 10 gram - 20 gram - 50 gram - 100 gram - 250 gram - 500 gram - 1 kilo - 2,5 kilo - 5 kilo - 10 kilo.
Daarnaast worden ze ook geslagen in Engelse gewichten van: 1 ounce - 5 ounce - 10 ounce - 25 ounce - 50 ounce - 100 ounce - 500 ounce - 1.000 ounce. Het meest gebruikte gewicht is echter 1 kilo, andere gewichten komen bij particulieren weinig voor.
Naast de zilveren baren die op deze pagina beschreven staan, kunt u natuurlijk bij ons ook een overzicht van de meest courante gouden baren vinden. Op onze pagina met actuele koersen, kunt u real time nagaan wat de intrinsieke waarde van uw zilverbaren is.